El nombre d'immigrants disminueix més d'un 20%



El nombre de nouvinguts a la Cerdanya ha disminuït entre un 20% i un 30% en els últims mesos, segons les dades que han facilitat les entitats relacionades amb la immigració a la comarca pirinenca. La crisi econòmica ha tingut una notable repercussió en el sector de la construcció, un dels pilars econòmics de la Cerdanya. Per Jordi Pardinilla. ACN.



Anna Djidui, presidenta de l'Associació del Camerun de la Cerdanya.
El Gremi de Constructors de la Cerdanya calcula que les empreses del ram han reduït les plantilles un 50% aquest últim tram del 2008 com a conseqüència de la reducció de feina en el sector. Molts immigrants, famílies senceres en alguns casos, han tornat al seu país d'origen o s'han desplaçat a altres indrets de l'Estat o d'Europa.

Entre un 20% i un 30% de nouvinguts a la Cerdanya han tornat al seu país d'origen o han iniciat una nova vida en altres indrets de l'Estat o d'Europa. És un moviment migratori que s'ha accentuat en els últims quatre o cinc mesos, com a conseqüència de la manca de feina, principalment en el ram de la construcció.

Les dades oficials i estadístiques dels ajuntaments de la Cerdanya i de les administracions comarcal o autonòmica no reflecteixen encara aquesta situació ja que, en la majoria dels casos, les actualitzacions són més lentes. A més, se sap que molts immigrants marxen de les poblacions on han estat empadronats sense preocupar-se de donar-se de baixa dels respectius padrons municipals, si més no, fins passat un temps.

L'Associació Cultural Nous Ciutadans, oberta a tots els immigrants de la Cerdanya que estiguin interessats en formar-ne part, i l'Associació del Camerun, tenen constància de la disminució de la població immigrant a la comarca.

Anna Njidui, presidenta de l'associació camerunesa, reconeix que molts dels seus conciutadans han marxat de la Cerdanya per manca de feina. La seva entitat ha perdut la meitat dels socis en menys de sis mesos. Per a Njidui, la situació s'ha complicat notablement en pocs mesos i veu amb preocupació com molts dels que s'han quedat tampoc no tenen feina. En alguns casos, són persones que no poden moure's per manca de papers.

Juan Amaro, de l'Associació Cultural Nous Ciutadans, reconeix també la gravetat de la situació. Amaro afirma que moltes famílies senceres han marxat al seu país d'origen, especialment els sud-americans. El president d'aquesta activa entitat calcula que el 30% de la població nouvinguda ha marxat de la comarca. Només a l'entitat que presideix, més del 50% s'han donat de baixa en l'últim mig any.

L'efecte migratori és conseqüència de la manca de feina. Un dels sectors més potents de la comarca, a banda del turisme, és la construcció. La crisi econòmica ha castigat especialment aquest ram. El president del Gremi de Constructors de la Cerdanya, Isidre Munt, reconeix que les empreses adherides al gremi han reduït les seves plantilles, de mitjana, en un 50%. Aquesta xifra podria representar la pèrdua d'uns 600-700 llocs de treball. Munt afirma que la majoria de les persones que s'han quedat sense feina en aquest sector són nouvinguts, no tant sols nord-africans o sud-americans, sinó també alguns gallecs, una comunitat de nouvinguts molt nombrosa a la comarca.

Des de l'oficina de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Cerdanya és té constància de l'augment de petició d'informació sobre els ajuts que facilita el govern estatal per a tornar als països d'origen. Les dades actualitzades pel servei comarcal posen de manifest que a juny del 2008, a la Cerdanya hi havia empadronades més de 3.600 persones immigrades, quantitat que representa un 18% aproximadament del total de la població comarcal. Només a Puigcerdà hi havia censades més de 2.100 persones.

Comentaris
#1 Juan Amaro (20/01/2009 11:51)


Por desgracia, es una cruda y dura realidad. Cientos de compañeros han retornado a sus países de origen, algunos con parte de su objetivo cumplido, pero en la gran mayoría, en peores condiciones de las que llegaron. Lo único que no puedo entender es que desde los colegios o institutos se diga que ellos no constatan esa baja y que, en algunos casos hasta ven aumentar el número de inscriptos.

Comentarios

Anónimo ha dicho que…
naucil veliko

Entradas populares de este blog

Sin arraigo por no "participar en redes sociales"

Los extranjeros estrenamos nuevo NIE con chip

Cursos para Inmigrantes sin papeles 2023- Solicítalos Gratis