La falta d'acord obliga a ajornar la firma del Pacte Nacional per la Immigració

Avui, Lluís Bou, 2008-11-25

| CiU i ERC s’allunyen del PSC en la negociació per les competències que ha de tenir la Generalitat | Els socialistes eviten friccions amb el ministeri de Corbacho

La falta d’acord ha obligat a ajornar la firma del Pacte Nacional per la Immigració, que estava prevista per al 2 de desembre. La data s’ha endarrerit ara quinze dies, a l’espera de poder acostar posicions en aquest termini. La decisió es va adoptar ahir en una reunió a la qual van assistir el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, Josep Lluís Cleries (CiU), Consol Prados (PSC), Pere Bosch (ERC), Montserrat Nebrera (PP) i Jordi Miralles (ICV – EUiA).

El motiu central del desacord és que CiU i ERC s’han allunyat del PSC en la negociació per la previsió que la Generalitat posi un peu en la nacionalització i en els permisos de residència dels nouvinguts. Els socialistes eviten assumir compromisos que entrin en fricció amb les competències del ministre de Treball, Celestino Corbacho.

Català, llengua comuna

Nacionalistes i republicans fan una lectura a l’alça de les competències que fixa l’Estatut, que reconeix noves funcions per a la Generalitat. Això passaria, al seu entendre, per definir el català com a llengua comuna en la integració dels nouvinguts i un coneixement previ de la societat d’acollida. El govern català intervindria així en el procés d’arrelament. La intenció de CiU i ERC és que aquests criteris prefigurin la futura llei d’acollida que té pendent d’elaborar el govern català. PP i Ciutadans es mantenen en una posició encara més distant que la del PSC, perquè primen les competències de l’Estat i la promoció del castellà entre els nouvinguts.

Malgrat els problemes, el secretari per a la Immigració del govern, el republicà Oriol Amorós, es manté optimista i creu que al final serà possible una entesa abans que acabi l’any i així ho ha traslladat als grups parlamentaris. Els partits pensen fer una nova ronda de contactes aprofitant aquesta setmana la celebració de ple al Parlament.

Comentarios

Núria ha dicho que…
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Núria ha dicho que…
Per si teniu ganes de saber sobre la història de Catalunya. Òmnium Cultural de la Seu. Divendres 19 de desembre. Conferència: 800 aniversari de Jaume I. 1/4 de nou del vespre. Sala d'actes del Consell Comarcal de la Seu d'Urgell.
Juan Amaro ha dicho que…
Gracias Núria, a esa hora me encuentro aún trabajando, pero, es importante saber que a pocos kilómetros podemos tener la oportunidad de acercanos un poco más a vuestra tierra.

Entradas populares de este blog

Sin arraigo por no "participar en redes sociales"

Los extranjeros estrenamos nuevo NIE con chip

Cursos para Inmigrantes sin papeles 2023- Solicítalos Gratis