immigració i delinqüéncia

No falla. Cada vegada que un immigrant apareix involucrat en un delicte, sorgeixen les veus xenòfobes (com si fossin l'Orfeó Donostiarra) que veuen confirmada la seva equació immigració = delinqüència. Si uns kosovars deixen la cara de José Luis Moreno com un híbrid entre en Macario i en Monchito, Pedro Ruiz culpa la política d'immigració de Zapatero. Si un immigrant assassina un jove a la sortida d'una discoteca de Girona, salten totes les alarmes: hi ha molts immigrants i per això creix la delinqüència. Si volen un termòmetre del nivell de xenofòbia del país, poden llegir els comentaris de la notícia en qualsevol mitjà com ara La Vanguardia.


Hi ha relació entre delinqüència i immigració?. Anem per un moment a les presons catalanes. El 2006, el cens de persones empresonades era de 8.970 interns dels quals 5.770 són catalans i 3.141 són estrangers. De manera que el 35,2% de la població empresonada és immigrant, mentre que el pes de la població immigrada sobre la població total és lleugerament superior al 10%. Es podria argumentar que només 9 de cada mil immigrants estan empresonats, de manera que 991 immigrants de cada mil no han estat condemnats per un delicte castigat amb presó.


Però un estudi recent d'Àngel Miret i Dori Rodríguez va una mica més enllà. La població immigrant de Catalunya presenta unes pautes demogràfiques molt singulars. D'entrada, el 55% són homes, mentre que en la població autòctona, les dones predominen sobre els homes. Només un 7% de la població interna és dona, de manera que si l'índex de feminitat fos el mateix entre els immigrants que entre la població autòctona, podríem estimar que el nombre d'interns es reduiria en 290. I encara és més evident el factor edat. La mitjana d'edat dels autòctons és de 40,5 anys i dels immigrants és de poc més de 30 anys. Novament, si igualéssim la piràmide d'edats d'immigrants i residents el nombre d'interns es reduiria en 1.322. En altres paraules, si la població immigrant mostrés un comportament demogràfic similar al de la població autòctona (per exemple, amb un procés de reagrupament familiar), la proporció d'interns entre els immigrants seria similar a la dels no immigrants.

No hi ha relació estadística entre immigració i delinqüència. Fins i tot si obviem la variable econòmica, els immigrants tenen el mateix patró delictiu que els autòctons. I aprofito per constatar que el nivell de delinqüència de Catalunya o de l'Estat espanyol és molt baix, en el context europeu. Espanya té una de les taxes de criminalitat, d'homicidis consumats o de violacions més baixes de la Unió Europea, que és l'espai amb una taxa de criminalitat més baixa del món.

Entradas populares de este blog

Sin arraigo por no "participar en redes sociales"

Los extranjeros estrenamos nuevo NIE con chip

La otra cara de la crisis: los inmigrantes hispanoamericanos dejan de enviar dinero a sus familias